четвер, 28 січня 2021 р.

« Крути: і сум, і біль, і вічна слава».

 

      Україна  29 січня вшановує пам'ять Героїв битви під Крутами.

Крути – одна з трагічних і водночас легендарних сторінок в історії українських визвольних змагань 1917 – 1921 років.

В бібліотеці  діти  ознайомилися з тематичною полицею « День пам’яті героїв Крут», переглянули   слайд - презентацію « Крути: і сум, і біль, і вічна слава».



Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року. Українські війська зайняли оборону біля станції Крути. Вранці 29 січня1918 року розпочався наступ на українські позиції 4-тисячного більшовицького загону петроградських і московських червоногвардійців. Українське військо, якому судилось вступити в криваву сутичку з цією ордою, налічувало близько 300 бійців Студентського куреню, 250 – Першої української військової школи та майже 40 гайдамаків – оце й усе.

  Відступаючи частина студентської сотні потрапила в оточення, відчайдушно атакувала, але сили були не рівні. Одна чота (взвод) студентів втратила орієнтир і вийшла на ст. Крути, уже зайняту червоноармійцями. 27 полонених юнаків (студентів і гімназистів) було розстріляно. Наймолодшим полеглим було по 16 років.

Після розстрілу більшовики не дозволили поховати тіла загиблих. Лише після визволення Києва від червоних, за розпорядженням українського уряду, 19 березня 1918 року відбувся урочистий похорон полеглих у бою під Крутами на Аскольдовій могилі.

 Факел героїзму запалений студентами під Крутами горить й далі буде горіти в серцях майбутніх поколінь.

 

 


Немає коментарів:

Дописати коментар